ŽIVI ZID STAVIO POZNATOG INOVATORA NA LISTU

KAKO UPREGNUTI GRAVITACIJU? – ŽIVI ZID IMA BOJOVNIKA I ZA OVO POLJE

 

IVAN JAKOBOVIĆ  – „Moj izum je UV-ozonski auspuh koji izbacuje kisik, vodu i CO2 umjesto štetnih plinova. Tvornica po ovom patentu u kojoj sam suvlasnik već radi u Kanadi“. Jedino ovaj patent rješava „muljaže“ s emisijama ispušnih plinova. ŽIVOZIDAŠ tu nije stao.

 

Ivan Jakobović se proslavio postrojenjem za bio-dizel s 0% sumpora. Patent je prodan za pristojan iznosu Belgiji gdje je za zasluge dobio i titulu viteza i poziv kako bi svoj laboratorij ( i adresu) preselio u tu zemlju. Pristojno se zahvalivši belgijskom Visočanstvu, ostao je u D. Bebrini kraj Slavonskog Broda. Potom je zablistao s auspuhom koji umjesto ispušnih plinova izbacuje „radensku“- smjesu H2O i C02. Sad je odlučio obuzdati i gravitaciju. Poznati brodski inovator, izišao je još jedan izum koji bi mogao donijeti svijetu pomak u „novo normalno“. No u Hrvatskoj nikad ne ide sve glatko …

„Inovacije i  ideje su čudan proces“ kaže Ivan. „Prije nekoliko godina bio sam kod prijatelja na Malom Lošinju i zapuhnuo nas je smrad iz kanti za smeće odmah uz rivu. Vratio sam se doma  i u tri tjedna napravio (i patentirao o.a.) kantu za smeće s dozatorom i ionizatorom koji sprečavaju nastanak bakterija“.

Tadašnjem gradonačelniku Lošinja, sadašnjem ministru turizma predložena je suradnja na uklanjanju smrada iz zraka ali sve je završilo samo na osmjehu. Kao i obično patent je prodan van RH. … no to nije obeshrabrilo Ivu. „Razmišljao sam o Teslinoj pumpi, levitaciji i recikliranju magneta koji ostaju nakon što hard disk drive (HDD) propadne. U njih je uložena energija i novac u stvaranje koja se možda može dobiti natrag“. Nastupio je jedan od onih trenutaka epifanije koji je inovatorima tako svojstven – nastao je prototip nazvan „D-stroj“.

 

Prikaz D-stroja. Na slici se vide Al-diskovi s umetnutim magnetima i snopovi cijevi.

 

Pojednostavljeno rečeno, aluminijski diskovi u koje su umetnuti magneti vrte se na osovini pognojenoj elektromotorom/generatorom. Između diskova su provučeni snopovi bakrenih cijevi kroz koje prolazi bilo koji fluid. Rotacija magneta izaziva toplinsku indukciju u Cu-cijevima i grijanje fluida u njima.

Prva i očigledna primjena – grijanje vode/alkohola/radnog fluida naišla je na kritike konzervativnijih inženjera. Primjedba je opravdana, to isto se može raditi s bojlerom i električnim grijače. No previdjeli su nešto impresivno – ovaj stroj definira temperaturu i tlak preko broja okretaja elektromotora (i povratne veze) te može laboratorijski/tehnološki/industrijski proces voditi do sada nerealiziranih točnosti u promjenama stanja radnog fluida. Primjerice u postupku izgradnje nano-polimera. Interes je pokazao strojarski fakultet jer se sada mogu  testirati radni mediji za kružne (toplinske) procese.

U električnim vozilima klimatizacija je nezgodan proces jer se mora koristiti električna energija iz baterije koja je dimenzionirana „na knap“ – jedva ima dosta za pogon vozila.  Na ovaj način regenerativnim kočenjem energija se predaje radnom fluidu na svakoj nizbrdici/kočenju … ne mora se ponovo vračati u bateriju i time se smanjuje entropija procesa …

Druge primjene nisu tako bombastične. D-stroj može preko spojke koristiti okretni moment u elektro-automobilima radi grijanja/hlađenja prostora vozila što je do sada bika poprilična prepreka. Najzanimljivija primjena mogla bi biti u modernim liftovima. Stari su liftovi imali mehaničko kočenje pri silasku, potom su došli sustavi s generatorskim kočenjem (ili regenerativnim kočenjem kako to popularno znaju nazivati auto-magazini o. a. ) i završnom mehanikom jer zadnjih 10-15% prije konačnog zaustavljanja generatorsko kočenje nije efikasno. Sad bi svaki lift u silasku kroz visoke zgrade predavao višak potencijalne energije radnom fluidu radi grijanja/hlađenja. Carnotov kružni ciklus i na njemu bazirani motor sad su dobili savršenu nadopunu kroz Jakobovićevu inovaciju

Mali podsjetnik iz Wikipedije;

Carnotov toplinski motor. Toplinski motor prenosi energiju iz toplijeg (ogrjevnog) spremnik u hladniji (rashladni) spremnik, te pritom dio te energije pretvara u mehanički rad. Ciklus se također može obrnuti. Sustavu se može dovoditi rad izvana, te se on onda ponaša kao toplinska pumpa (dizalica topline). Carnotov ciklus je kružni proces s najvišim stupnjem korisnosti, odnosno najveći dio primljene topline pretvara u rad, te najveći dio rada iskorištava za dizanje topline.

Jednostavnim jezikom Hrvata rečeno, ako postoje spremnici s radnim fluidom različitih temperatura (vodom, klimatizacijskim plinom, …) između njih se može voditi kružni proces radi grijanja ili hlađenja prostora koji želimo. Ivanov D-stroj daje efikasnu kariku koja je do sada nedostajala …

Simpatični predstavnik Živog Zida pokazao je kako se može ne samo protiv banaka nego i protiv gravitacije …

 

 

Zoran Grgić mag. ing.

 

 

 

 

 

Najnovije