Započela akcija „Mir i dobro 2021./2022.“

Galerija fotografija

Slika

Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba
Foto: Ilustracija

Pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari, a njihovim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život
PLAKAT “MIR I DOBRO” 

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 15. prosinca 2021. do 10. siječnja 2022. godine, provodi tradicionalnu akciju ”Mir i dobro” kojom se nastoji spriječiti stradavanje prilikom uporabe pirotehničkih sredstava. Akcija se provodi već 28 godina kako bi se javnosti skrenula pozornost na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.  S obzirom na njihovu namjenu rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. 
Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 2. siječnja 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.  Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:
 

oružje držati pod nadzorom i zaključano,
nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,
pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
koristiti ih na otvorenom prostoru,
poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo. 

Preporuke za roditelje:
 

ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
u ponašanju budite uzor svome djetetu,
savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,
savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Također, podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala pirotehnička sredstva koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske žele svima mirne božićne i novogodišnje blagdane!
Stranica

Izvor

Najnovije