VIDEO: Započela akcija „Mir i dobro 2021./2022.“

Galerija fotografija

Slika Slika

Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba
Jučer, 15. prosinca, službeno je započela tradicionalna akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro 2021./2022.“ koja će se provoditi do 9. siječnja.

Po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je zabranjeno korištenje petardi i redenika kategorije F3, nadzor nad uporabom provodi Sektor za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na petarde i redenike kategorije F2. Provedba akcije uključuje stalnu nazočnost inspektora Civilne zaštite na terenu, a u suradnji s Carinskom službom poduzete su sve mjere ka bi se spriječile tvrtke iz inozemstva koje pokušavaju prodavati pirotehnička sredstva putem dostavnih službi.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene prirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Savjetujemo građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Ako već koriste pirotehniku, budite uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način. Pirotehniku obavezno kupujte u  trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju, jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.

Također, podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.
 

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:
 

oružje držati pod nadzorom i zaključano,
nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,
pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
koristiti ih na otvorenom prostoru,
poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo. 

Preporuke za roditelje:
 

ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
u ponašanju budite uzor svome djetetu,
savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,
savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Želimo Vam mirne i sigurne blagdane!
 
Stranica

Izvor

Najnovije