U Grebnicama je 11. kolovoza sahranjen Ilija Abramović, počasni predsjednik PBV-a i čuvar bleiburške uspomene

Tužna vijest pristigla je u srijedu, 5. kolovoza 2020., glede U devedeset i petoj godini života, u Klagenfurtu  umro Ilija Abramović, počasni predsjednik Počasnog bleiburškog voda.

Prema posebno navedenoj želji pokojnog Ilije ukopan je u sjeverno-istočnom kutu mjesnog groblja u Grebnicama, a potom je služena misa zadušnica u župnoj Crkvi Župe sv. Jakova Merkijskog. Riječju, želio je zauvijek gledati u smjeru Bleiburga!

Ilija je postao Hrvatski bojovnik u studenom 1943. kada je unovačen u 5. lovačku bojnu u Srijemskoj Mitrovici, a u lipnju 1944. godine mornarička komisija premjestila ga na mornaričku obuku u Sisak. No, nakon završene obuke umjesto u Trst prebačen je u Hrvatsko Zagorje.

Nakon povratka u Zagreb dodijeljen je 12. Zdrugu pod 3. Udarnom divizijom, koji je ratovao kod Gradačca, gdje je 17. ožujka 1945. teško ranjen u obje ruke te je prebačen u bolnicu Sv. Duh u Zagrebu.

Iz bolnice je pred nadolazećim hordama partizanskih ubojica evakuiran 7. svibnja 1945. te je 14. svibnja 1945. stigao u Dravograd, gdje su ga zarobili britanski vojnici i kao ranjenika smjestili u bolnicu zbog čega je  za razliku od ostalih izbjeglica iz njegove kolone, preživio bleiburškog tragediju.

Nakon otpuštanje iz bolnice ostao je živjeti u Klagenfurtu gdje se i oženio Austrijanicom Elfie. Cijeli svoj život proveo je u skladnom braku.

  1. godine, s Mirkom Karačićem i Omerom Vrebacem bio je (skrivečki zbog ageanta Udbe) u prvoj hodnji–dolasku na Bleiburško polje i u osnivanju Počasnog bleiburškog voda. Od tada do kraja života pripadao je krugu najzaslužnijih pojedinaca za dugogodišnju brigu o komemorativnim skupovima na Bleiburškom polju. Zapravo, može se reći da je on cijeli svoj život nakon dolaska u Austriju posvetio radu na očuvanju uspomene na nedužne hrvatske žrtve pomorene u partizanskim zločinima poznatima kao Bleiburška tragedija i Križni put hrvatskog naroda. Cijeli život bio je meta Udbe, ali s prijateljima znao se braniti i uzvratiti istom mjerom.

Ilija Abramović je od 1961. do 2007. godine naizmjenično bio rizničar i glavni tajnik PBV-a, a predsjednik PBV-a bio je od 2007. do 2017., kada je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom PBV-a.

Ispratili su ga prijatelji iz PBV-a; Bože Vukušić, Vice Vukojević, Zlatko Hasanbegović, Buce, i mnogi drugi …

Nadahnutu propovijed održao je don Ante Kutleš, (dugogodišnji voditelj komemoracije na Bleiburgu inače  i ravnatelj Hrvatske katoličke misije u njemačkom Reutlingenu), te je posebno pozdravio Idriz efendiju Bešić iz Gunje čestog predstavnika Međlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj na bleiburškoj komemoraciji koji se došao oprostiti od prijatelja Ilije. Neviđeno velik broj ljudi u malom bosanskom selu Grebnice pokazao je svu veličinu pokojnog Ilije i njegovog djela.

Neka mu je laka hrvatska zemlja!

 

Zoran Grgić mag. ing.

 

Najnovije