Požar stana u Rovinju: održavajte sustav grijanja!

Kako bi se izbjegli požari u domovima, policija upozorava građane da je sustav grijanja potrebno redovito održavati
Foto: Ilustracija
 
U subotu, 1. siječnja oko 18 sati, izbio je požar u stanu u Ulici Remigia Devescovija. Požar je izbio nakon što je 64-godišnji slovenski državljanin naložio vatru u peći na kruta goriva, kojom prilikom je došlo do zapaljenja dimnjaka te se vatra proširila na krov zgrade.
 
Požar su u 23.30 sati ugasili vatrogasci, a policijski službenici su zajedno s inspektorom zaštite od požar, eksploziva i oružja obavili očevid. Utvrdili su kako je uzrok požara prijenos topline s dimovodne cijevi na drvenu gredu međukatne konstrukcije. U požaru je izgorio dio stana i krova, a prilikom gašenja vatre oštećena su još dva stana. Materijalna šteta zasad nije utvrđena.
 
Budući da vlasnik stana ne posjeduje potvrdu o čišćenju dimnjaka i ne zna je li dimnjak čišćen, protiv njega će se pokrenuti prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.
 
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da je sustav grijanja potrebno redovito održavati. Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) moraju obavezno servisirati ovlašteni stručnih serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva. Policija također savjetuje sljedeće:
 

ne palite krute energente u kućištima za gorivo,
prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin.

 
Obavezno pozovite dimnjačara:
 

u koliko dimnjak dobro ”ne vuče”,
kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),
ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,    
ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

 
Zapamtite, samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.
 
 
Stranica

Izvor

Najnovije