Pokazatelji sigurnosti prometa za prosinac

U mjesecu prosincu na području Policijske uprave krapinsko-zagorske nisu evidentirane prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u prosincu 2021. godine obavili očevid kod 84 prometne nesreće što je za 61,5 posto više nego u mjesecu prosincu 2020. godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulom osobama, u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama šest osoba je zadobilo teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 69 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama također je isti, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 86,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 50,0 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 35,3 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 17 osoba što je za 19,0 posto manje nego u prosincu 2020. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 11 sudionika od kojih su četiri osobe zadobile teške, a sedam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (71 sudionik) ili 43,0 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 29 nesreća ili 34,5 posto od ukupnog broja nesreća izazvano je zbog upravljanja vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti i nepropisnom brzinom. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – 22 nesreće. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je ponedjeljak s 15 obavljenih očevida, te subota s 14 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja s osam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 15 i 16 sati s osam nesreća, zatim između 10 i 11 sati, između 12 i 13 sati i između 17 i 18 sati sa po sedam obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 0 i 1 sat i između 4 i 5 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 165 sudionika od čega je bilo 116 vozača, 48 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 12 vozača i jedan putnik. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 10,3 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani su u 52 prometne nesreće sudjelovala 103 sudionika od čega je bio 76 vozača, 26 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 12 ili 15,8 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu prosincu ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 40 vozača ili 52,6 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 5,5 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prosincu evidentirali 1414 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 688 prekršaja što iznosi 48,7 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (88) prekršaja i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (67). Utvrđeno je i 55 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 25 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet prekršaja odbijanja alkotestiranja, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te tri prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta itd.
 
Stranica

Izvor

Najnovije