PGS: Ustaške poruke, povike i simbole treba zabraniti, tome nema alternative

Čelni ljudi PGS-a u petak u Rijeci kritizirali su i osudili čin kojim je prije dva dana nepoznati počinitelj ustaškim simbolima išarao putujuću svjetsku izložbu plakata Mirka Ilića “Tolerancija”, nastalu u povodu Međunarodnog dana tolerancije, postavljenu na ulaz u Botanički vrt PMF-a u Zagrebu.

Naime, Botanički vrt je na svom facebook profilu objavio fotografije s natpisom “Bez komentara”, iz kojih se vidi da su dijelovi izložbe išarani porukama “NDH” i “Smrt Srbozločincima” te ustaškim simbolima.

– Poticaj ove pressice je vijest koju su objavili svi mediji, a posebno smeta informacija kako je ponovno riječ o “nepoznatom počinitelju”, kao što je to bilo za nedavnog incidenta šaranja grafitima zidova zgrade Poliklinike Ivaniš, gdje se opet radilo o “nepoznatim počiniteljima”.

Ne možemo stalno pisati “nepoznati počinitelj” i PGS ne želi šutke prelaziti preko toga. Treba naći jasan pravni okvir za sankcioniranje ovakvih događanja.

Ustaške poruke i povike te simbole koji se dozvoljavaju za vrijeme nekih događanja treba zabraniti, tome nema alternative, jer onda ne bi dolazilo do ovakvih pojava.

PGS kao demokratska stranka ne može se pomiriti s činjenicom da je to “normalna pojava”, a počinitelj po tko na koji put “nepoznat”. Treba nam jasan zakonski okvir, kazao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Novinarima se obratio i počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, koji je kazao kako aktualna događanja u Hrvatskoj ozbiljno nagrizaju temelje hrvatske državnosti te kako je krajnje vrijeme da se više šutke ne prelazi preko stvari koje postaju ozbiljan problem.

Moramo biti stabilna država koja neće rušiti vlastite temelje, istaknuo je Ivaniš, dok je politički tajnik PGS-a Franjo Butorac istaknuo kako PGS godinama pokušava ukazivati na trend revizije povijesti i negiranja svega što se događalo šrije nastanka samostalne Hrvatske, poput NOB-a, kao i izjednjačavanja fašizma i antifašizma, što sve ne doprinosi demokratskom društvu.

Kada je proradio kalašnjikov pred Banskim dvorima, tek nakon toga premijer Andrej Plenković počeo je pričati kako radikalne pokrete treba zabraniti i kazniti. Politka koju vodi aktualna vlast u državi dovodi do radikalizma, a radikalizam se suzbija zakonima, o čemu mi u PGS-u pričamo godinama, rekao je Butorac.

Najnovije