Općina Josipdol završava provedbu projekta „Zaželi“ vrijednog 3,2 milijuna kuna kojim su zaposlili 15 žena koje se brinu od 77 korisnika u nepovoljnom položaju.

„Zaželi – program zapošljavanja žena“ je program koji omogućuje zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje su, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinijele boljitku zajednice. Program provodi Vlada RH od 2017. godine koji je do sada ostvario odlične rezultate polučenom sinergijom nadležnog ministarstva i jedinica lokalne i područne samouprave, a sadrži tri komponente: zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje.  Projekt je rasprostranjen na cijelu državu, a najveći broj žena sudjeluje upravo u onim regijama s najvećom stopom nezaposlenosti. U povodu završetka projekta u Općini Josipdol, danas, 28. veljače 2021. godine održala se završna konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta, s osvrtom na značaj skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području Općine.

Projekt Zaželi je isključivo hrvatski „proizvod“, osmišljen kako bi osigurali veću zaposlenost u ruralnim krajevima te izbjegli socijalnu isključenost starijih i nemoćnih osoba. Od početka projekta do danas je u hrvatskim ruralnim sredinama zaposleno 6.000 žena koje se brinu za oko 30.000 korisnika, a u Karlovačkoj je županiji provedeno 19 projekata vrijednih više od 42 milijuna kuna. Kroz njih se zaposlilo 269 žena koje se brinu za oko 1.370 korisnika“, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić. Dodala je kao Vlada nastavlja dalje s ovim projektom jer se za isti pokazala iznimna zainteresiranost u cijeloj državi te će se nastojati osigurati sredstva u  novom višegodišnjem financijskom okviru za njegovu daljnju provedbu. „Ovim projektom osiguran je viši standard socijalne zaštite za starije i nemoćne osobe koje za nula kuna dobivaju potpunu skrb. Također, općine, gradovi i županije nemaju nikakvih troškova jer su ženama koje se zapošljavaju osigurana sredstva za plaće i školovanje“, rekla je Burić. Dodatna prednost programa je i mogućnost stjecanja novih kompetencija za stvaranje bolje pozicije na tržištu rada, pa su se tako mnoge žene obrazovale za njegovateljice.

U Općini Josipdol živi 773 osobe starije od 65 godina, i to pretežito u samačkim domaćinstvima; 369 kućanstava ima samo jednog člana. U evidenciji HZZ-a evidentirano je 187 nezaposlenih osoba s područja Općine od čega je 115 žena, od kojih je njih 75 sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Ovi su podaci bili jedan od povoda Općini za prijavu na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

„Ovo je hvalevrijedan projekt naše Vlade koji je donio mnogo pozitivnih koristi. Osim što smo zaposlili nezaposlene žene i osigurali im izvor prihoda, našim smo stanovnicima starije populacije omogućili pružanje pomoći u svakodnevnim obavezama. Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti, jer je naša Općina prepoznala ovaj projekt i njegove koristi te bi ga sigurno provodila i u budućnosti. Jedan je od nužno potrebnih za naše sumještane i obostrano prepoznat na zadovoljstvo svih sudionika i korisnika“, naglasio je načelnik Općine Zlatko Mihaljević.

 

Najnovije