Održana edukacija policijskih službenika o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice

Galerija fotografija

Slika Slika Slika Slika

Edukacijom osvježena znanja svih policijskih službenika Interventne jedinice policije na zelenoj granici.

Danas, 9. studenoga, u prostorijama Policijske uprave varaždinske u Varaždinu, održana je obuka za pripadnike Interventne jedinice policije, fokusirana na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici je sudjelovalo 24 polaznika interventne jedinice policije Policijske uprave varaždinske, koji zbog migracijskog pritiska na vanjsku granicu EU-a pomažu u zaštiti državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Cilj edukacije je u konačnici osigurati osvježavanje znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena za sve policijske službenike interventne policije.

Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevnom radu interventne policije na zelenoj granici, kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice.

Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Ovaj je program nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu EU-a. Riječ je o kratkim i fokusiranim radionicama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno operativnim potrebama. Taj pristup omogućuje da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira u učionici, među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.

Cilj je osigurati ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima.

Kao i gotovo sve nove programe Policijske akademije, ovu obuku prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu naći radne materijale i gdje će se kroz test na kraju vrednovati usvojenost ishoda učenja. Takav način obuke podrazumijeva veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije osigurava stjecanje kompetencija, kako onih stručnih tako i onih općih.

Predavanje su održali policijski službenici Uprave za granicu Ravnateljstva policije Jadranka Vitas te policijski službenici Policijske akademije Denis Kušnjačić i Martina Grdinić.

 

 

Stranica

Izvor

Najnovije