Naleti vozila na divljač u porastu – vozači budite oprezni

Foto: ilustracija

Tijekom 2021. godine na području Policijske uprave karlovačke evidentiran je 441 nalet vozila na divljač, a u tim događajima nastala je materijalna šteta oko 1.567.000 kuna. Usporedbe radi, tijekom cijele 2020. godine evidentirano je 420 naleta s materijalom štetom oko 1.502.000 kuna. Navedeni podaci ukazuju na porast broja naleta ove godine, kao i posljedično prouzročenu veću štetu na vozilima.

Također, provedenom analizom naleta vozila na divljač prema vrsti divljači utvrđeno je da je do sada u 2021. godini najviše naleta vozila bilo na srneću divljač (342 slučaja), potom na divlje svinje (43 slučaja) i lisice (10 slučajeva), a u 2020. godini također je zabilježeno najviše naleta vozila na srneću divljač (350 slučajeva).

Što se tiče analize prema vrstama cesta tijekom 2021. godine evidentirano je najviše naleta na divljač na državnim cestama (296), a potom na županijskim cestama (68), na nerazvrstanim cestama (27), na autocestama (27) i na lokalnim cestama (11). 

Što se tiče analize po satima, i u 2021. i 2020. godini najviše naleta zabilježeno je noću i ranim jutarnjim satima.

Kao najugroženije dionice, odnosno mjesta učestalih naleta na divljač u 2021. godini, evidentirane su dionice:

autocesta A1, čvor Novigrad – čvor Bosiljevo
državna cesta D1 – dionica Veljun – Blagaj, Slunj
državna cesta D3 – naselje Gornje Mrzlo Polje Mrežničko, Duga Resa
državna cesta D3 – dionica Jarče Polje – Vukova Gorica
državna cesta D6 – Vojišnica, Vojnić
državna cesta D23 – kod Generalskog Stola
državna cesta D36 – dionica Orlovac – Rečica

Kako je proteklog vikenda evidentiran veći broj naleta vozila na divljač, ukupno 12 slučajeva, koristimo priliku da ponovno upozorimo vozače na ovakve događaje na cestama. Stoga vozačima preporučamo:
 

obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite i ispod ograničenja
budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija
kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste 
blizina šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanja divljači na kolnik
ako ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu.
budite spremni da se naglo zaustavite, ali izbjegavajte nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač
ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer isti privlače divlje životinje
ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

Pisane vijesti | Promet i vozila

Izvor

Najnovije