Foto Ivica Janković

Nakon jučerašnjih izbora unutar HDZ-a sve će biti isto, isto više nikad biti neće

Svi oni koji se čak i na hobi način bavi političkom analitikom jasno je da će danas unutarstranačke izbore dobiti dosadašnji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković-

Kako će izgledati ostatak ekipe u smislu zamjenika predsjednika i dopredsjednika ostaje nam za pričekati kraj današnjeg dana.

Ostaje nejasno, čak i ako zanemarimo izgubljene (po očekivanjima) europarlamentarne izbore, i nedavne predsjedničke izbore, zašto ekipa koja u zadnjih mjeseci evidentno gubi korak s SDP-om, i dalje isključivo lobira za ostanak iste ekipe, one gubitniče, koja je tu logika, i zašto članstvo većinom podržava tu istu ekipu!? U tome djelu već možemo nalaziti razloge u već izbrušenim i konzumiranim interesima u obliku uhljebništva i pogodovanja.

Sve će biti isto, isto više nikad biti neće. Nije HDZ-ova mašinerija navikla na višemišlje, već na autokraciju. Sigurno je da će današnji pobjednik pred reflektorima medija pozivati na zajedništvo, apelirajući pri tome na zakapanje ratnih sjekira alternativne ekipe koja je imala ambicije preuzeti HDZ na čelu s Mirom Kovač. Pozivat će se na mir, pomirenje i zajedništvo, ali prava istina će izaći kroz narednih nekoliko mjeseci, gdje će se rezolutno vidjeti da je ekipa oponenata Plenkoviću politički odstrijeljena već davno, a dokaz tome će biti sastavljanje političkih lista za predstojeće parlamentarne izbore, pa ćemo teško negdje na nekoj listi moći naći nekoga iz Kovačeve ekipe, ili možda ali na nekim nebitnim mjestima koja nisu ni blizu praga prolaznosti. Preferencijom se ne moramo zamarati jer će ono već i danas dokazati na unutarstranačkim izborima da ne postoji u nekom ozbiljnijem obujmu.

Onako kako stvari danas stoje, eskalacija ovakve nerazumne politike samih HDZ-ovaca će eskalirati na parlamentarnim izborima, i ukoliko budu imali sreće bit će s SDP-om eventualno izjednačeni, o pobjedi teško da možemo pisati, i procjenjivati u tome smjeru.

S takvim politikama HDZ-a sasvim sigurno je da će već danas Miroslav Škoro imati više svojih poklonika iz redova HDZ-a i koji će mu se u naredno vrijeme sve više približavati, a za koje bi on trebao pristupati s velikom dozom opreznosti, jer se tu ne radi o čistim namjerama boljitka našeg društva, već dolaze s primislima na interes i eventualne pozicije.

Autor Ivica Janković

Najnovije