Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda i pojačane aktivnosti policije povodom blagdana Svih svetih

Policijski službenici će vršiti i pojačani nadzor prometa u zonama groblja i poduzimati mjere u cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika u prometu
Foto: Ilustracija

Od 1. do 27. listopada 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačka zabilježene su 53 prometne nesreće od čega jedna s poginulom osobom i 16 s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba smrtno stradala, teško su ozlijeđene tri osobe, a lakše je ozlijeđeno 18 osoba.
 
Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudar vozila iz suprotnih smjerova (8), bočni sudar (11) i slijetanje vozila sa ceste (14). Najčešći uzroci događanja ovih prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina (11), oduzimanje prednosti prolaska (12) i nepropisno kretanje kolnikom (10). Mladi vozači izazvali su 11 prometnih nesreća, dok su vozači pod utjecajem alkohola izazvali devet prometnih nesreća.
 
Kako bi se spriječilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda i blagdana, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 29. listopada, do utorka, 2. studenoga 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačani nadzor prometa intenzivirati će se nadzori brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, korištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja. Tijekom vikenda posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.
 
U sklopu pojačanog nadzora, na području Policijske postaje Križevci provest će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača.
 
Budući da nam predstoji blagdan Svih svetih i Dušni dan, kada se očekuje povećana frekvencija vozila na prometnicama, posebice državnim i županijskim cestama te prometnicama u zonama groblja, policijski službenici će vršiti i pojačani nadzor prometa u zonama groblja i poduzimati mjere u cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika u prometu.
 
Niti ove godine neće biti posebne regulacije prometa u zonama groblja, ali će, radi izbjegavanja zastoja u prometu i nastanka većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, policijski službenici,  po potrebi, vršiti tjelesnu regulaciju prometa, dok će se sva spora vozila koja iza sebe stvore kolonu vozila isključivati na za to pogodnim mjestima.
 
Pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na prometnicama, da se suzdrže od konzumacije alkoholnih pića, da poštuju odredbe o prednosti prolaska kako drugih vozača tako i pješaka, da ne koriste mobitele i slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima, da oni, kao i putnici koje prevoze, koriste sigurnosni pojas te da poštuju ostala prometna pravila, a posebice znakove i naredbe koje će im upućivati policijski službenici prilikom regulacije prometa. Na povećan oprez pozivamo mlade vozače i vozače starije životne dobi.
 
Građane molimo da, u skladu s vlastitim mogućnostima, u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih odlaze pješice i biciklima odnosno da za parkiranje automobila koriste, uz parkirališta u neposrednoj blizini groblja, i parkirališta u široj zoni groblja.
 
Sve sudionike u prometu molimo za strpljenje i međusobno uvažavanje.

Također, podsjećamo građane na samozaštitno ponašanje – provale i krađe iz vozila.

Više na linku: Blagdan Svih svetih – zaštitite se od provala i krađa iz vozila
 
 
  

 
 
Pisane vijesti | Promet i vozila

Izvor

Najnovije