Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 22. listopada, do ponedjeljka, 25. listopada 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa
Foto: Ilustracija

Od 1. do 20. listopada 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 44 prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba smrtno stradala, teško su ozlijeđene tri osobe, a lakše je ozlijeđeno 13 osoba.
Najčešće vrste prometnih nesreća vikendima bile su sudar vozila iz suprotnih smjerova (8), bočni sudar (10) i slijetanje vozila sa ceste (10). Najčešći uzroci događanja ovih prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina (10) i oduzimanje prednosti prolaska (11). Mladi vozači izazvali su devet prometnih nesreća, dok su vozači pod utjecajem alkohola izazvali su šest prometnih nesreća.
 
Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 22. listopada, do ponedjeljka, 25. listopada 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačani nadzor prometa intenzivirati će se nadzori brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, korištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja. Posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.
 
U sklopu vikenda na području Postaje prometne policije Koprivnica i Policijske postaje Đurđevac provesti će se akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača.
 
Ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebice na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima.
Ističemo važnost poštivanja prometnih znakova na raskrižjima kako u naseljenim mjestima tako i van njih te u svako doba dana i noći. Prije svakog skretanja, pretjecanja, uključivanja u promet ili kakve druge radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno. Vozače podsjećamo da alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti te time povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima.
 
Zasebno apeliramo na vozače motocikala da prilagode brzinu kretanja karakteristikama i stanju prometnice. Mladi vozači imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola, dok je ostalim vozačima dopušteno do 0,50 g/kg alkohola u organizmu. Na mlade vozače, posebice one koji su nedavno završili autoškole, apeliramo da smanje brzinu kretanja svojih vozila. Podsjećamo da vozilima mogu upravljati samo one osobe koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije.
 
Za poseban oprez, poglavito prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prolaskom kroz raskrižja, molimo vozače starije životne dobi.
 
 
Najave | Promet i vozila

Izvor

Najnovije