EPA/ALEXANDER HEIMANN

Može li hrvatsko gospodarstvo izdržati napad koronavirusa inteziteta kao u Italiji?

Italija, zemlja s preko 60 milijuna stanovnika od jučer je u crvenoj zoni zbog koronavirusa, shodno tome je cijela zemlja stavljena u status karantene. Nužno (opravdano) kretanje, zabranjeno javno okupljanje, festivali, utakmice i slično.

Naime, imajući na umu da hrvatsko gospodarstvo praktički nikad nije oporavljeno u cijelosti od svjetske ekonomske krize, i sasvim sigurno je još itekako ranjivo. Državno proračun se velikim dijelom oslanjao na dobro posjećenu ljetnu sezonu na našoj obali.

S obzirom na to da je epicentar koronavirusa u našem susjedstvu, postoji opravdana zabrinutost da se isti virus u većim količinama prenese i u našu državu. Što tada? Naše krhko gospodarstvo koje svoje preživljavanje praktički temelji na ljetnoj sezoni i dolasku stranaca. A ukoliko se virus većim intenzitetom proširi na Hrvatsku, postavlja se logično pitanje, hoće li sezona podbaciti. Čak i prema sad određenim brojkama smještajni kapaciteti se bukiraju kud i kamo manjim intenzitetom.

Potraje li pošast virusa duže u Italiji, treba imati na umu da “raspuštanje” talijanskog gospodarstva (ljudi) na godišnje odmore u kolovozu mjesecu možemo zaboraviti da će se isti uputiti prema našim obalama. Što može izazvati jedan od “smrtonosnih” udaraca našem turističkom priljevu novca u državni proračun.

Nabrojane opcije, apsolutno nitko ne može isključiti. Što je alternativa. Kako će se naše vladajuće strukture pripremiti za moguće scenarije, i koliko su opće kadri pripremiti bilo kakvu alternativu? Ostaje nam za vidjeti, nadajući se da koronavirus neće doći u većem intenzitetu prema Hrvatskoj, jer tada je apsolutni kolaps sistema neizbježan.

Autor Ivica Janković

Najnovije