Most: „Vlast u RH mora proizlaziti iz naroda i pripadati narodu“

Prije nekoliko dana Most nezavisnih lista predstavio je i objavio svoj izborni program za parlamentarne izbore 2020.

„Duboko i iskreno vjerujemo da vlast u Republici Hrvatskoj mora proizlaziti iz naroda i pripadati narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana koji su nositelji državnog suvereniteta.“ – piše u uvodu Mostovog izbornog programa.

Kroz protekle četiri godine Most je u Saboru bio glas borbe protiv korupcije, a kako čitamo u Mostovom programu, borbu planiraju nastaviti i u idućem sazivu Sabora.

„Naš je cilj dobiti podršku javnosti za stvaranje sustava u kojem je korupcija nepoznanica, umjesto sadašnjeg u kojem je ona spiritus movens svega.“ – istaknuli su Mostovci.

Poseban značaj u Mostovom programu ima demokratski deficit, o kojemu je, obračajući se javnosti, govorila i Mostova nositeljica liste za I. Izbornu jedinicu Marija Selak Raspudić pri čemu je istaknula da o tome svjedoči i činjenica da su parlamentarni izbori raspisani usred pandemije, te je također podsjetila na onemogućavanje elektroničkog i dopisnog glasovanja i referenduma od strane vladajućih, a za koje se je Most također zalagao i iznosio svoje prijedloge.

Kako možemo vidjeti u Mostovom programu, Mostovci smatraju da je ugrožena sama demokracija, jer kako kažu, demokratski deficit ili nedovoljna legitimnost onih koji donose odluke rastući je problem i najveća prijetnja demokraciji, slobodi i vladavini prava, a u Hrvatskoj sve više odluka o životima građana donose tijela koja nitko nije izabrao i koja nikome izravno ne odgovaraju.

Uz sve točke svog programa, iz Mosta NL na svom predstavljanju programa poručili su da su borba protiv korupcije i klijentelizma, te pokretanje gospodarstva i bolji sustav obrazovanja ipak ključne točke njihovog izbornog programa.

 

foto:most

Najnovije