Koja je tajna uspješnosti američkog tehnološkog diva?

U posljednjih šest godina, Apple je akvizirao preko stotinu kompanija, otkrio je Appleov CEO Tim Cook na sastanku za dioničare.

Apple, koji je nedavno unatoč pandemiji koronavirusa imao svoj najbolji kvartal do sada s prihodom od 111,4 milijardi dolara, kupuje neku kompaniju svaka tri do četiri tjedna. Cook je dioničarima pojasnio kako Apple kupuje kompanije zbog preuzimanje tehnologija ili zbog njihovih zaposlenika.

Cook je isto objasnio i u intervjuu za CNBC krajem srpnja 2020. godine, kada je pojasnio da je njihova strategija kupnji drugih kompanije drugačija od konkurencije. Tvrdio je kako Apple ne kupuje kompaniju jer mu je konkurencija, za što je primjerice bio optužen Facebook kada je preuzeo Instagram, već upravo zbog toga što žele njihovo intelektualno vlasništvo ili zaposlenike. Kako CNBC ističe, Appleove kupnje su najčešće toliko niske vrijednosti da ih se ne mora prijaviti Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima, pa se za njih ustvari i rijetko sazna.

Češće kupuju manje kompanije

Apple najčešće kupuje manje kompanije, čiju tehnologiju potom implementira u svoje proizvode. Tako su primjerice 2005. godine kupili Fingerworks, kompaniju koja je razvila tipkovnicu koja prepoznaje više dodira istovremenu. Kroz par godina, ta tehnologija se pronašla u njihovim trackpadovima na laptopima, ali i dijelom na ekranu iPhonea, kojem je mogućnost dodirivanja s više prstiju istovremeno bila jedna od glavnih karakteristika.

Još 2008. godine kupili su Palo Alto Semiconductor, navodno za 278 milijuna dolara. Ta kompanija se specijalizirala za snažne procesore koji troše malu količinu energije, što je posljedično dovelo i do razvoja Appleovih vlastitih procesora, koji su s vremenom postali jedni od najsnažnijih procesora u mobitelima, a odnedavno s lansiranjem procesora M1 izazivaju pravu pomutnju na tržištu računalnih procesora.

Apple je kupio i PrimeSense, izraelsku kompaniju koja je razvijala sustave za prepoznavanje objekata u tri dimenzije. Tom tehnologijom se razvila tehnologija koja stoji iza FaceID-a, sustava za prepoznavanja lica predstavljenog na iPhoneu X. No, najveća akvizicija u Appleovoj povijesti bila je kupnja Beats Electronicsa za tri milijarde dolara. Riječ je o kompaniji koju je osnovao reper Dr. Dre, a koja je proizvodila slušalice koje prvenstveno zbog svog dizajna, umjesto kvalitete zvuka, bile iznimno popularne.

Apple je mogao imati Teslu

Apple je u svojoj prošlosti kupovao i tvrtke koje su razvijale softver, poput umjetne inteligencije. Tako su 2019. godine kupili Drive.ai, kompaniju koja razvija samovozeće sustave javnog prijevoza, kako bi unaprijedili i svoje samovozeće tehnologije o kojima se dugo šuška.

No, iz Applea su poprilično pažljivi s investicijama unatoč svoje goleme vrijednosti koja premašuje dva bilijuna dolara i činjenice da su u proteklih šest godina kupili preko stotinu kompanija. Osnivač Tesle Elon Musk je 2013. godine prišao Tim Cooku s idejom da Apple otkupi Teslu, budući da je kompanija tada bila u poprilično velikim problemima i njeno preživljavanje bilo je malo vjerojatno. Kako je Musk jednom prilikom ispričao, Cook nije htio niti održati sastanak s njim.

 

Izvor: Telegram

Foto: Pexels

Najnovije