Izložba “Novine, radio i film”, Viktora Grbavca

Izgleda da nitko u Ljubuškom ne može privući toliko posjetitelja na neku izložbu, kao što to može Viktor Grbavac. To se pokazalo protekle dvije godine, kada je u povodu Dana općine Ljubuški izlagao novčanice i poštanske markice, a potvrdilo i sada na trećoj izložbi kojom je, u povodu Dana Grada Ljubuškog, javnosti pokazao svoje nove kolekcionarske strasti i sklonosti, piše Večernji list BiH.

Riječ je o izložbi “Novine, radio i film”, postavljenoj u prostoru zgrade Gradske uprave, koja je ponovno pobudila veliku radoznalost i zanimanje ljudi, da vide – što to Viktor sada ima za ponuditi…?! A ponudio je doista veoma zanimljive izloške, predmete i stvari iz svakodnoga života i uporabe, ali stare više desetljeća i zato plijene pozornost.

– Izloženo je 30 radio aparata, proizvedenih od 1930. do 1970. godine, 20 naslovnica starih novina od 1895. do 1940. godine i 50-ak filmskih plakata od 1930. pa do današnjeg modernog vremena. Novine su iz prostora i vremena Austro-Ugarske, Države SHS i Kraljevine Jugoslavije, znači prije Drugog svjetskog rata. “Sve ovo, i radio uređaji, i novine i filmski plakati, pronađeni su po kućama na području Ljubuškog. Skupljam različite stare predmete već 20 godina i ovo je jedan dio moje zbirke. Bilo je planirano da se naprave tri odvojene izložbe: jedne godine izložbu novina, druge godine radija, treće filma, ali budući da je Ljubuški postao Grad i ove godine je proslava Dana Grada Ljubuškog, ujednili smo sve tri izložbe u jednu, iznio nam je osnovne podatke o svojoj izložbi Viktor Grbavac.

Izložbu je trebao otvoriti glumac i direktor Mostar film festivala Slaven Knezović, međutim, kako nam je rekao iz opravdanih razloga nije mogao doći na samo otvaranje, došao je 15-ak minuta kasnije. Sa zanimanjem je razgledao izloške, posebice filmske plakate, a mnogi su se s njim željeli fotografirati.

“Ovo je super, ima ovdje jako vrijednih stvari, koje su bitne za film, za radio, novine… Ima tu naše i svjetske povijesti i mislim da je ovo doista vrijedna zbirka koju treba doći pogledati, rekao je medijima Slaven Knezović./HMS/

Najnovije