Francuski pekari traže da se baguette stavi na UNESCO-v popis kulturnog blaga

Baguette – mješavina pšeničnog brašna, vode, kvasca, soli s prstohvatom savoir-faire-a, simbol je Francuske, a možda se uskoro se pridruži UNESCO-vom popisu kulturnog blaga.

Pekari kažu da tradicionalni zanatski kruh, čija je kupnja u lokalnoj pekari već desetljećima ritual u francuskom svakodnevnom životu, potiskuju s polica trgovina, čak i u Francuskoj, smrznuti štapići za kruh izrađeni na divovskim montažnim linijama.

“Ne postoji niti jedna tajna izrade dobre tradicionalne baguette”, rekao je Mickael Reydellet, vlasnik osam pekara. “Potrebno je vrijeme, savoir-faire, pravi način pečenja, dobro brašno bez dodataka.”

Konfederacija francuskih pekara predala je svoju prijavu za dodavanje slavnog kruha na ljestvicu nematerijalnog blaga Ujedinjenih nacija.

Baguette se suprotstavio dvama suparnicima za francusku ponudu: pocinčanim krovovima Pariza i vinskom festivalu Biou d’Arbois u regiji Jura.

Pekari kažu da bi UNESCO-ov popis zaštitio baguette od varalica širom svijeta.

Uredba francuske vlade iz 1993. godine nalaže da se “tradicionalne” bagete ne smiju izrađivati ​​od ničega više od četiri klasična sastojka. Fermentacija tijesta trebala bi trajati 15 do 20 sati na temperaturi između 4 do 6 Celzijevih stupnjeva.

“Ova oznaka utješila bi pekare i ohrabrila sljedeću generaciju,” izjavio je Reydellet.

U Francuskoj se dnevno proda oko 6 milijuna bageta. No, Dominique Anract, predsjednik saveza pekara, rekao je da je kulturna navika ugrožena, a otprilike 30.000 pekara zatvorilo se od pedesetih godina prošlog stoljeća kada su supermarketi preuzeli vlast.

“Prvi posao koji zatražimo od djeteta je da ode kupiti baguette iz pekare.” Rekao je Anract. “Dužni smo zaštititi ove navike.”

Oznaka UNESCO-a “nematerijalna baština” – namijenjena prepoznavanju usmenih tradicija, izvedbenih umjetnosti, društvenih praksi, rituala i metoda tradicionalne izrade – već obuhvaća drevne metode spravljanja somuna u Iranu i Kazahstanu.

Prepoznat je zanat iza 1.500 ili više piva proizvedenih u Belgiji, kao i napuljska umjetnost vrtnje pizze.

 

Izvor: Reuters

Foto: Pexels

Najnovije