DIP KRŠI ZAKON: Dezinficijensi bez deklaracije, upitne zdravstvene ispravnosti, preplavili birališta!

Fotografije koje vidite nam pristižu od čitatelja, s birališta u gradovima poput Zadra i Slavonskog Broda. Na biračkim mjestima je obavezno korištenje dezinficijensa, no ti dezinficijensi su uvozni, bez deklaracije na hrvatskom jeziku – i bez deklaracije uvoznika.

Kontaktirali smo g. Daria Marenića, osnivača, suvlasnika i predsjednika uprave tvrke Elda Company koji je tu visokotehnološku tvrtku stvarao, kaže, tijekom 38 godina uz brojne otpore i opstrukcije lokalnih vlasti Nove Gradiške. Elda je inače vodeći europski proizvođač tekućine za e-cigarete, a o tome da se radi o ozbiljnoj kompaniji svjedoči da 99 posto proizvodnje izvoze u čak 80 država. Uz ostalo, proizvode i – dezinficijense.

 

“U Hrvatskoj postoje četiri ozbiljna proizvođača dezinficijensa – Pliva, Saponia, Elda i Labud”, kaže nam g. Marenić.

“Dezinfincijensi spadaju u kategoriju biocida, a stavaljanje biocida na tržište regulirano je zakonom. Svaki biocid mora biti odobren od Ministarstva zdravstva, a ovdje je iz fotografija vidljivo da je jedan proizvod koji se koristi na biralištima očito kineski, a drugi njemački.

Drugi zakonodavavni okvir kaže da svaki proizvod mora biti deklariran i da upute moraju biti na hrvatskom jeziku, što u slučaju niti jednog od ova dva proizvoda nije slučaj, čak nema niti oznaku uvoznika. Slijedom toga. kad ukažete sanitarnoj inspekciji na takav problem, sanitarni inspektor mora uvršiti uvid i dati nalog za povlačenje s tržišta, uz što može ići mjera uništenja takvih proizvoda.

 

Budući da su hrvatski građani obvezni izaći na glasanje, a sukladno mjerama stožera na glasačko mjesto ne možete pristupiti ako prethodno niste dezinficirali ruke, to je dakle mjera DIP-a, došli ste u situaciju da je nacija možda izložena potencijalnoj ugrozi. Ne znači da su proizvodi neispravni, ali očito je da nitko nije izvršio provjeru njihove ispravnosti, obzirom da nisu ispravno deklarirani. Dakle, ne znamo jesu li sigurni.

Nije izvršena javna nabava sredstava za dezinfekciju. Odgovor države može biti da su dezinficijente dobili iz donacije. To mogu prihvatiti za kineski proizvod, međutim nam nije poznato da je igdje donacija došla od Nijemaca.

S velikom vjerojatnošću ispada da se pogodovalo uvoznicima, obzirom da postoje ozbiljni proizvođači koji su u roku dan ili dva mogli isporučiti cjelokupne količine potrebne hrvatskom tržištu po cijenama koje su konkurentne čak i kineskim proizvodima, kod kojih postoje veliki troškovi transporta plus davanja.

Suludo je javno deklarirati da je politika u zaštiti hrvatske proizvodnje, kad ovdje očito to nije slučaj”, kaže g. Marenić.

“Jeste li kontaktirali DIP, ili oni vas?”, zapitali smo g. Maranića.

“Saponia je, koliko mi je poznato, već uložila prigovor preko HGK, a danas je nedjelja pa mi nismo još uputili službeni prigovor ali ćemo to uraditi”, rekao nam je. “Pored četiri velika, ima i manjih proizvođača – recimo vinarija Plančić, kojima je to nusproizvod proizvodnje alkohola, nitko ih nije kontaktirao iako svi znaju da oni to proizvode za otok Hvar.

Prije dva – tri mjeseca bili su dobri i hrvatski proizvođači, a sad, kad treba sačuvati radna mjesta, očito nismo dobri”, zaključuje g. Marenić.

Zamolili smo za komentar i državnog inspektora Andriju Mikulića i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

Najnovije