Danica Sivić: SVIJET unutar SVIJETOVA

>>Svijet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali.<< William Shakespeare

 

Danica  Sivić (rođena  Malkoč) došla je na Svijet u veljači turbulentne `90. Godine na zagrebačkom Medveščaku.  Osnovna škola i rani radovi u  Brezovici dali su naslutiti budući talent slikarice.  Roditelji su očekivali konzervativnu karijeru nakon poštansko-telekomunikacijske škole, ali Danica je svoj aktivizam pretočila u radove.

Naznaku talenta vidjeli smo u ilustracijama za članke u >>HRVATSKOM TJEDNIKU<<, a te iste 2017. debitira plakatima i grafikama na slavonskobrodskom „MARSONIKON-u“.  Nakon opusa „SVIJETOVI“ pljuštali su pozivi za izradu SF-ilustracija.

Svijetovi ili Svjetovi?

U Hrvata moguća je fina razlikovna udaljnica  putem glasovnih skupina „ije“ i „je“ te velikog/malog slova, glede, nominativ množine imenice Svijet može biti i svijet. Kad se umjetnik povuče u kontemplaciju kažemo kako je otišao u svoj svijet. Ali kad mikrobiolog ili fizičar govore o pojavi oni vide Svijet. U jednini imenica glasi: svijeta, svijeta, svijetu, svijetom, svijete … a u množini pravilno je izreći: svjetovi, svjetova, svjetovima. Danica već nazivom svog opusa >>SVIJETOVI<<sugerira kako su oni paralela ovom našem Svijetu svagdašnjem, ali s njim spregnuti jer to nisu drugi Svjetovi, već su oni tu, potpuno naši ako ih možemo prepoznati.

Na naslovnoj grafici opusa mali crni „plošnjaci“ koji žive u 2D prolaze kroz čarobni krajolik 3D.

Normalne, potpuno konzervativne orijentaciju u svakodnevnom životu, ona gotovo propitkuje Stvoritelj svih Svjetova kroz svoje uratke o razlogu postojanja i smjeru opstojnosti. Olovka i ugljen, akrilne boje i uljani radovi ustupili su mjesto  Quiling-u. Prema definiciji, Quilling ili papirni filigranski  uradak je oblik umjetnosti koji uključuje uporabu traka papira koje su valjane, oblikovane i zalijepljene radi stvaranje ukrasnih dizajna. Nemirna duha gđa. Sivić je prva u Svijetu počela Quilling raditi od reciklirane teksture odjeće.  Sama tehnika napušta 2D podlogu platna i blago zalazi reljefom u 3D. Danica donosi i četvrtu dimenziju dodajući teksturu platna. Ovi unikati tek će biti prezentirani javnosti, ali za sada treba dati omaž njezinim ranijim radovima.

 

Relja Horvatinić

Najnovije