Danas započinje akcija “Mir i dobro”

Kao i predhodnih godina i ove godine će Ministarstvo unutarnjih poslova, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koja započinje 15. prosinca 2021. godine i trajat će do 9. siječnja 2022. godine
Kao i predhodnih godina i ove godine će Ministarstvo unutarnjih poslova, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koja započinje 15. prosinca 2021. godine i trajat će do 9. siječnja 2022. godine. Operativna akcija se provodi s ciljem sprječavanja nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a sama akcija je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

Važno je istaknuti kako sigurnost kod uporabe pirotehničkih i drugih opasnih rasprskavajućih sredstava ovisi o svakoj osobi koja takova sredstava uporabljuje jer uporaba pirotehnike je uvijek rizična i neadekvatnim rukovanjem može izazvati lakše i teže ozlijede.
 
Veoma je bitno da osobe kod uporabe pirotehničkih sredstva, ista nauče koristiti ispravno i sigurno kako za sebe tako i za bližnju okolinu, a naročito djecu.
 
 KATEGORIJE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije obzirom na njihovu namjenu,  rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. 

Tako kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i one namijenjene za uporabu unutar stambenih zgrada, dok kategorija F4 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe.
 
 Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog Zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dozvoljena  nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijim od 18 godina prodavati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je uporaba istih dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Još je nužno napomenuti  da je građanima, u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, zabranjeno korištenje dozvoljenih pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2, P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova.    

PRAVILA KOD RUKOVANJA PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA 

Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava
Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne
Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola
Poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva
Pojam „sigurnosna udaljenost“ znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)  
 
SAVJET RODITELJIMA
 
Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati.
Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
Petarde nisu igračke. Najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć !
Ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.

Stranica

Izvor

Najnovije