Biciklist prouzročio prometnu nesreću i zadobio teške ozljede

Za prekršaj vožnje biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza kada prelaze kolnik određena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna
Jučer, 15. prosinca oko 11 sati, u Slavonskom Brodu, na raskrižju Primorske i Vinogradske ulice, dogodila se prometna nesreća, nalet osobnog automobila na vozača bicikla.
Policijski službenici Postaje prometne policije su očevidom utvrdili da je 71-godišnjak upravljao biciklom i na kolnik ulice se uključivao s biciklističko-pješačke staze, a da tom prilikom nije propustio sva vozila koja su se kretala kolnikom uslijed čega je  došlo do udara osobnog automobila kojim je upravljala 77-godišnjakinja. Prilikom udara i pada s bicikla, 71-godišnjak je zadobio teške tjelesne ozljede, a liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju.
Zbog počinjenog prekršaja, policija je vozaču bicikla uručila obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ovakve prometne nesreće posljedica su nepridržavanja prometnih propisa.

Ovom prilikom apeliramo da se biciklisti, prvo zbog vlastite sigurnosti,  pridržavaju prometnih propisa, a osobito da:

uvijek koriste biciklističku stazu tamo gdje je izgrađena,   
ne voze po nogostupu,
poštuju svjetlosne prometne znakove (semafore),
ne voze u zabranjenom smjeru,
ne voze pod utjecajem alkohola,
noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, obavezno imaju uključena svjetla i koriste reflektirajući prsluk.

Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz, vozači bicikla su dužni sići s bicikla i pregurati bicikl preko obilježenog pješačkog prijelaza. Za prekršaj vožnje biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza kada prelaze kolnik određena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

FOTO: PU brodsko-posavska
Stranica

Izvor

Najnovije