AKO OVIH DANA IDETE U VUKOVAR!!! Pogledajte ruševine ratnog Vukovara uživo na mjestima gdje su se nalazile

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na pad Vukovara od ove godine jedinstveno u svijetu posjetitelji imaju prilike vidjeti virtualnu izložbu postavljenu u herojskom gradu, u tehnici proširene stvarnosti (augmented reality).

Na svojim mobitelima, na odabranim GPS lokacijama po centru Vukovara i kod Vodotornja, možete u prostoru oko sebe vidjeti fotografije razrušenog grada i kratke video zapise koji dočaravaju tragediju grada i naroda. ovaj virtualni sadržaj je integriran u okolinu na način da se vidi zajedno s okolinom, i omogućava uspoređivanje sadašnjeg stanja sa stanjem koje je bilo kad su fotografije i video zapisi snimljeni.

Ovo je unikatna prilika i mogućnost da se kao nikada do sada usporedi izgled lokacija prije i poslije. Virtualna izložba je postavljena neprofitno, donirana od tvrtke koja je razvila proizvod, a dio vizualnih materijala je donirao Muzej grada Vukovara. Slavne lokacije u gradu kao što su Radnički dom, barokni svodovi, most Jean Michel Nicoliera, su na ovaj način obogaćeni sadržajima koji se vide uz adekvatnu mobilnu aplikaciju.

Ovaj doživljaj možete pogledati trenutno samo u Vukovaru, iako tehnologija koju je razvila tvrtka Equinox Vision d.o.o.  omogućuje postavljanje sličnih materijala svuda po zemlji i svijetu, putem mobilne aplikacije Equinox XR koja je dostupna za Android i iPhone uređaje na ovoj adresi. Sustav koji je razvijen u Hrvatskoj sa originalnim idejama domaćih inženjera omogućuje postavljanje trodimenzionalnih i dvodimenzionalnih virtualnih sadržaja na lokacije po svijetu. Nakon skidanje aplikacije, opcionalna je registracija korisnika, a u svakom slučaju iz izbornika sadržaja je potrebno odabrati “Vukovar”.

Na YouTube kanalu tvrtke se, za one koji iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti doći u Vukovar, nalaze video snimke direktno sa mobitela koji pokazuju kako virtualna izložba izgleda i kako se gleda. Izložba trenutno nema rok trajanja, ostati će vidljiva do daljnjeg, a autori aplikacije namjeravaju slične virtualne sadržaje po Hrvatskoj postaviti za Advent ove godine. Pratite ih na Facebook stranici za novosti i nove virtualne sadržaje!

Najnovije